Amit a görög mitológiától tudni érdemes...

 Az Olimposz istenei mindig tizenketten vannak. 

 Állandó közülük:

 Zeusz: A legnagyobb isten a Moriák azonban erősebbek nála. Poszeidon és Hádész testvére, ők hárman alkotják Nagy Triászt. Felesége Héra (csak a harmadik, hisz ott volt előtte Themisz és Métisz), bár ez nem jelentette, hogy nem hált volna más istennőkkel, halandókkal vagy nimfákkal.

Az időjárás, a mennydörgés és a villámok istene.

Római alakja: Jupiter

 

Héra: Az istenek királynője.

A menny és a csillagok, a házasság, a hűség istennője. Talán épp ezért vette rossz néven, hogy férje olyan sok nőt termékenyített meg az évszázadok során.

Római alakja: Juno

 

Poszeidon: Zeusz és Hádész testvére ezáltal ő is a Nagy Triász egyike.

A tengerek és vizek istene és a szigetek létrehozója volt. Szent állata a ló volt, ezért áldoztak neki lovakat a hajósok és az utazók.

Római alakja: Neptunus

 

Árész: Zeusz és Héra gyermeke.

A háború istene, Athénével ellentétben azonban nem bölcsen vezetett, hanem az értelmetlen vérontás és kegyetlen öldöklés megtestesítője.

Római alakja: Mars 

 

Hermész: Zeusz és Maia nimfa gyermeke (szóval Héra valószínűleg nem kedvelte túlzottan).

Az istenek hírnöke, pásztorok, utazók, súly- és hosszmértékek istene és a tolvajok védelmezője is ő volt. Közismert volt az olimposziak között furfangjáról és ravaszságáról.

Római alakja: Mercurius

 

Héphaisztosz: Apa nélkül született, mert így akart bosszút állni Zeuszon (akitől várandós volt második felesége, Métisz). A fiú azonban csúnya és esetlen lett ezért Héra ledobta az Olimposzról.

A kovácsmesterség, a tűz istene.

Felesége Aphrodité (,aki megcsalta Árésszal).

(Szegény Héphaisztosznak nem volt könnyű élete.) frown

Római alakja: Vulcanus

 

Pallasz Athéné: Zeusz fejéből pattant ki, miután Métisztől születő - gyönörű és okos- gyermeke meghalt. (Ő miatta állt bosszút Héra Héphaisztossszal) 

A háború és  a bölcsesség istennője